Hrajeme svět

Za dávných časů, dříve než se stolní RPG zcela proměnila z wagamingových bitev ve fantastickém prostředí do her, které se točí kolem příběhu hráčských postav, zkoušeli tehdejší hráči ledasco.

Jedním z konceptů, který se objevoval, bylo Playing the world – Hraní světa. Hra měla několik prolínajících se rovin, které probíhaly v témže světě. Hrdinské skutky hráčských postav a prolézání kobek v prvcích verzích DnD se mísilo s wargamingovými bitvami na povrchu i diplomatickými a strategickými hrami mezi frakcemi, tzv. braunsteiny. Veškeré dění kampaně se pak hrálo v témže světě a jednotlivé události v jednotlivých rovinách se vzájemně ovlivňovaly.

Momentálně se tento koncept snaží oživit Bifi na RPGFóru ve světě Wilderlands of High Fantasy, přesněji v jeho podčásti zvané Barbarská Altanis.

Krom toho, že tam celý koncept do detailů vysvětluje, zároveň nabízí možnosti si takový diplomatický braunstein zahrát formou Play-by-post, případně si zahrát některou z větších potyček a bitev, které ve světě nastanou. Sám vede pro svou družinu RPG kampaň a dokonce nabízí i možnost udělat z celého konceptu multikampaň více družin a GMů.

Tomu jsem samozřejmě neodolal a zapojil se ve všech nabízených rovinách. V braunsteinu jsem se ujmul role Thraxe Všeslyšícícho, náčelníka frakce ještěráků z Arthiopských blat. A zároveň vedu online kampaň v Old-school Essentials pro skupinu hráčů, kteří se jako ještěráci vydávají do světa získávat poklady a artefakty, aby zvýšili věhlas své (a tedy i mé) frakce.

Update: Dohráno

Alespoň pro veřejnost. Bifi po krátkém experimentování s hraním ve veřejném prostoru opět zúžil kampaň na bezprostřední okolí své hráčské družiny a kontrolu nad světem převzal do svých rukou.

Tím začal být bezpředmětný i příběh Ještěrácké družiny, která za těch pár měsíců zvládla zahrát dva dungeony a navázat užší diplomatické vztahy s jedním z frakčních sousedů.